2020-05-28 07:04:00

Dodatna nastava - Agrobotanika

U laboratoriju za mikropropagaciju, za vrijeme online nastave, marljivo se radilo. Uspješno je utvrđen postupak (protokol) za površinsku sterilizaciju pet novih vrsta s ciljem njihova uvođenja u kulturu tkiva te umnažanja (multiplikacije) u aseptičnim uvjetima laminara.

                                            (za više klikni na sliku)

 Svi učenici Agronomske škole Zagreb koji žele proširiti svoje znanje i kompetencije mogu pristupiti dodatnoj nastavi agrobotanike.

 U našem laboratoriju učenici pod vodstvom mentorice Sanje Lubine, dipl. ing. agr. obavljaju mikropropagaciju „In vitro“ metodom te uvode nove  vrste u kulturu tkiva.

Predstavili smo jedan segment iz rada  laboratorija.

Za sterilizaciju  eksplantata korištene su različite koncentracije natrijevog hipoklorita (NaClO) u različitom vremenskom trajanju.

Istraživanje je rađeno na nodijskim segmentima bakope (lat. Bacopa Cabana))  , pjegavice (lat. Hypoestes phyllostachya), paprike (lat. Capsicum annuum L.), krastavaca (lat. Cucumis sativus) i patlidžana (lat. Solanum melongena). 

Sve kulture uspješno su nastavile svoj rast i razvoj u kontroliranim uvjetima laboratorija. Spremne su za daljnju mikropropagaciju „in vitro“ metodom.

 

                                                  Pripremila Sanja Lubina, dipl. ing. agr.


Poljoprivredna škola Zagreb