« Siječanj 2021 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
UZGOJ U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA
Agronomska škola Zagreb u svojim zaštićenim prostorima uzgoja razne kulture kao što su presadnice povrća i cvijeće. Uzgajamo plodovito, lisnato i korijenasto povrće.
Uzgoj u zaštićenim prostrorima pogodan je zbog mogućnosti kontroliranja mikroklimatskih uvjeta, omogućuju pomicanje rokova sadnje presadnica na rokove kad to nije moguće izvršiti na otvorenom zbog preniskih temperaturnih uvjeta tla i zraka.
Karakteristika zaštićenih prostora je da omogućuju povoljne mikroklimatske uvijete za uzgoj kultura i njihovo održavanje na određenoj konstanti tijekom cijelog perioda uzgoja neovisno o vanjskim atmosferskim uvjetima.
Održavanje mikroklimatskih uvjeta konstantnim, postiže se zagrijavanjem ili pak samo zatvaranjem svih otvora zaštićenog prostora što ovisi o vanjskom stupnju hladnoće, a isto tako u vrućim danima omogućeno je provjetravanje i ventilacija prostora.
Kako bi imali uvid u mikroklimatske uvijete i omogućili njihovo održavanje na konstanti zaštićeni prostrori opremljeni su klimatskim stanicama koje nam daju podatke o trenutnoj temperaturi zraka, relativnoj vlazi zraka, intenzitetu sunčeve svjetlosti te koncentraciji CO2.
Učenici Agronomske škole Zagreb u zanimanju agrotehničar na vježbama stječu znanja o proizvodnji sadnog materijala u zaštićenom prostoru